Mratínský potok

08.04.2011 12:37

Pramení u Prahy-Čakovic v polích poblíž dálnice ve směru na Mělník. Teče dále poblíž OC Globus a odtud se zřejmě do něj bohužel dostává hodně odpadů. Dříve měl silnější pramen a tím pádem i průtok, dnes je na základě mého pozorování dosti oslaben a na vině budou zřejmě stavební práce a různé úpravy v okolí jeho prameniště, kde se do něj vlévá hned jeden menší potůček.

Dále teče okolo Curkovarského rybníku u bývalého Curkovaru Čakovice a pak teče okolo menšího rybníka a Zámeckého parku v Praze-Čakovicích. Jeho tok pokračuje dále do Prahy-Miškovic, kde teče lesním porostem dále za Prahu okolo jedné čistící stanice, kde se do něj tedy vypouští vyčištěná voda. Doufejme, že stále vyčištěná. Je to místo, kam člověk jen tak nepřijde-ale to je většina čistících stanic a jejich konkrétně výpustí.

Potok dále teče kolem obce Mírovice a Veleň, kde do něj ústí Třeboradický potok a za obcí Veleň napájí rybník Podháj.

Pak teče obcí Sluhy, kde napájí další rybník a než se dostane do obce Mratín, odkud jeho název a kde se do něj vlévá Líbeznický potok a ten napájí Mratínský rybník. Pak se za obcí Mratín potok větví a vlévá se do něj potok Vysušil.

Posledním městem, kterým protéká je Kostelec nad Labem, kde přibírá poslední svůj přítok a tím je Poleradský potok a to už má nasbírané vodstvo z celé této části severně od Prahy (druhou část sbírá potok VINOŘSKÝ) a může se tedy poklidně stéci s Mlýnským potokem, který se pak také v Kostelci nad Labem vlévá z levé strany do řeky Labe.

(Mlýnský potok je vlastně náhon z Labe, který se do něj zas společně s potokem Mratínským vlévá zpět, takže Mratínský potok se defacto vlévá do Labe)

 

Tipy na výlety, procházky: Zámecký park v Praze-Čakovicích nebo Mratínský rybník či lesní úsek z Prahy-Miškovic do obce Veleň.

 

MeteoHydro 2011