Ledové jevy na tocích

26.02.2011 19:56

Mrazy a to v noci poměrně dosti silné, které právě nyní o víkendu polevily, vytvořily u vodních toků led. Led se tvoří nejen na okrajích vodních toků, ale i u různých splavů a splávků (nános ledu a ledová tříšť) a také tam, kde je vodní hladina hlubší a je malý průtok. Takže některá místa toků mohou být zamrllá na povrchu i celoplošně-na šířku. Aby tok promrzl do větší hloubky (viz například některé řeky na počátku ledna 2011) na to by byly zapotřebí mrazy dlouhotrvající.

Z terénu přináším informace o malém potoce na území hl. m. Prahy+fotodokumentaci ledových jevů. Mráz ale u či na vodních tocích dokáže vytvořit docela krásný a slušivý led třeba i o několika vrstvách či nějak zajímavě tvarovaný. Při prudším tání a ve velkém množství pak může tvořit bariéry či náplavy s různým materiálem (bohužel i nepřírodním) a to pak právě vede k ucpání hlavně úzkých míst koryta nebo u potůčků a potoků pak utvoření beriér u nebo přímo v nějakých trubkách, rourách-kde už je i třeba "připraven" nějaký materiál pro samovolné ucpání průchodnosti roury a pak i vlastně koryta, jehož součástí je daná roura, trubka.

Zpět k dnešnímu tématu-ledové jevy na malých a středních potocích:

 Tyto toky často zamrzají celé-na povrchu a voda teče pod ledem. Po dlouhodobých mrazech a pokud se potom sejdou skutečnosti a led se začne odlamovat, odtékat pod další ledovou vrstvou a zasekne se pod tou vrstvou, voda bude stoupat a pokud to tedy nepůjde téci pod ledem, tak půjde nahoru a tímto se vzedme hladina v tomu-v případě nahromadění více vrstev ledu může dojít právě k vylití toku z koryta. U větších toků to trvá mnohem déle=větší plocha a také horší podmínky pro vznik ledu, tedy větší průtok.

Fotodokumentace malého toku, kde po nedávných mrazech ještě je místy led po celé šířce

> Je to situace samozřejmě, kdy voda protéká pod ledem nebo částečně pod ledem.

Mráz nadělal i pěkné tvary ledu s několika vrstvami nad sebou.

> toto je detail konce ledu, který má počátek na okraji koryta toku.

MeteoHydro 2011