Bouřky budou posledního dubna i silnější

29.04.2011 16:40

Pozor na silnější bouřky, které se mohou tvořit v sobotu odpoledne spíše v podvečer. Bouřky nejsou vyloučeny ani, večer a to znamená tedy, jak už bylo možné se dočíst na úvodní stránce ve formě běžícího textu vlevo, tak na tradiční pálení Čarodějnic může klidně i zapršet. Určitě se nebude jednat o trvalý nebo trvalejší déšť, ale jen o přeháňky a místy bouřky.

 

Srážky budou různé intenzity a to znamená lokální. Jiným islovy místní a pokud to předvedu do normální řeči, tak na jednom místě může z bouřky spadnout pár kapek, 1km dále nemusí vůbec pršet a o 2km dál může spadnout 20mm srážek behěm 20 minut v bouřce s vydatným deštěm a ještě do toho mohou padat kroupy, které ovšem nebudou nikterak velké, jako nám hrozí často v létě, ale vyskytnout se mohou.

 

Silná konvektivní činnost byla již dnes, tedy v pátek odpoledne, kdy začalo rychle přibývat po poledni jadérek na radaru-jednalo se o bouřková jádra.

 

Stav radaru dnes v 10 hodin našeho času

A zde je vidět vývoj bouřek od 12:30 do 13:45 hodin

 

Jedna "škrtla" o jih Prahy a další putovaly opět přes Olomoucko nebo Třinecko. Bouřilo dnes ale i v Polsku a v dalších státech Evropy:

Tady vidíte blesky nad Evropou, bylo jich skutečně dost

 

Zdroj textu: ČHMÚ

Zdroj obrázků: Blitzortung.org, radar ČHMÚ

 

MeteoHydro 2011