Stavy řek jsou normální, ale vody ubývá

19.04.2011 17:11

Suché počasí, o kterém najdete zmínku v sekci POČASÍ/PŘEDPOVĚĎ POČASÍ/2011, panuje a ještě panovat bude. Vody tak ubývá a to hlavně na malých potůčcích, které při delším trvání takového počasí vysychají a vody ve středních a větších potocích, kterých jsou malé potůčky přítokem, potom také ubývá a to dochází až do stádia řek-ale trvá to samozřejmě dlouho.

 

Stavy řek, které najdete aktuální na: https://hydro.chmi.cz, se ale také oproti minulým měsícům snížily. Počasí, které má právě vládnout i dále to nezmění k vzestupům, ale stavy budou spíše setrvalé nebo mohou některé řeky zvolna klesat.

 

I podzemních vod ubylo, stav k březnu 2011 ve vrtech je následující:

Dostupné na: https://portal.chmi.cz/portal/dt?menu=JSPTabContainer/P10_0_Aktualni_situace/P10_2_Hydrologie/P10_2_3_Stav_podzemnich_vod&last=false

 

Zdroj obrázku: ČHMÚ

 

>> Vody jsou ale velmi průzračné, alespoň na tomto místě, ale na jaře je tomu na většině míst

Důvod? Jednoduchý. Srážky jsou velmi slabé nebo žádné=žádné splavování zeminy a nečistot a teplota vody je nízká=žádná tvorba přírodního znečištění-řasy, sinice atd.

Uvolňuje se po zimním období ale bláto ze dna, to je však normální proces, který znečistí vodu jen nakrátko. Ve vodě žije ovšem hodně druhů řas a různých vodních hub i v zimě-ale je jich málo a vodu nijak neznečišťují=jsou na dně, zejména pokud je dno vybetonované či vykamenované a také jsou na předmětech v potoce=kameny převážně.

>> Nyní přímo pohled na tok-zelená tráva, svěží a nová dělá kolem potůčků a říček také okrasu

 

MeteoHydro 2011