Kam s láhví, přece "do křoví"!

09.05.2011 17:50

Jdete přírodou o krásném sobotním slunečném dni a vidíte v křoví pár láhví, odpadků a to tedy různých obalů, kelímků a láhví a zrovna máte potřebu něco vyhodit a nechce se Vám to nést až třeba domů nebo do města a dát to tam, kam to patří a tak "přihodíte" do křoví i svůj odpad, z úst se Vám ozve "stejně je tu už bordel". Jste takový? Pevně doufám, že ne! Pojďme si rozebrat pár situací.

 

Nejprve zmíním FB stránku, která je založena jako boj proti špinavému životnímu prostředí - přírodě a ukazuje krásné fotky z čisté přírdy a také vodních toků či obojího dohromady: (komunita by měla sdružovat všechny, kdo mají přírodu a vodstvo rádi a váží si ho a bojovat proti nešvarům) Co lze: klidne se třeba i pochlubit brigádou, třeba z vlastní vůle, nebo jen svými fotkami s krásami krajiny, rostlinstva a živočišstva v ČR, ale i jinde!!!

<iframe src="https://www.facebook.com/plugins/likebox.php?href=http%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fpages%2FP%25C5%2599%25C3%25ADroda-a-vodstvo%2F199797466719066&amp;width=292&amp;colorscheme=light&amp;show_faces=true&amp;stream=true&amp;header=true&amp;height=427" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:292px; height:427px;" allowTransparency="true"></iframe>

 

A nyní pojďme k tématu, které je "nadhozené" na FB stránce a je tam i otázka a to následující:

Jdete přírodou a vidíte na nějakém místě odpad, co uděláte? Přihodíte tam případně svůj a řeknete "stejně je tu bordel", dále neděláte nic a jedete/jedete dál, neděláte nic s pomyšlením "ti lidé jsou prasata" nebo tak něco, odpad uklidíte tam, kam patří, případně ho spálíte na ohništi (hlavně při rybaření) a pokud je odpad ve vodě, alespoň ho z vody vytáhnete, nebo ho vytáhnete z vody a dáte tam, kam patří. To jsou jedny z mnoha možností, jak se lidé mohou chovat v přírodě, když tedy jsou na nějaké výletě. Existují slušní lidé, resp. ti, co si velmi váží přírody a prostředí, pak ti, co alespoň bordel nedělají=tedy slušní lidé a pak bohužel i ti, co jsou neslušní či velmi neslušní a házejí například pneumatiky do neblizší škarpy nebo dokonce tam, kam se dokutálejí při vyhození a automobilu a to právě může být třeba například do řeky. To se stává i v případě motorového oleje, když řidič auta vyhodí čirou náhodou na mostě přes řeku z okénka u automobilu láhev s použitým motorovým olejem. To je opravdu nejhorší chování a nejhorší situace pro vodstvo. Všechny chemické látky, ale olej se dostane asi nejčastěji do vody při nevhodném chování lidí. Pak se jedná o firmy a přístroje, které například pustí do vody chemické látky a nebo o špatnou ať už záměrnou nebo chybnou likvidaci těchto odpadů.

Slušného člověka napadají při těchto situacích různé věci, jak upozornit na toto chování, které by být nemělo, protože kdo nevidí to bohatství, co tu máme a kdo nevidí, jak je zbytečně ničeno, tak to je smutné!

 

Otázka/anketa je na FB stránce o přírodě a také je zde v sekci odpady na našem webu! Podívejte se a podle pravdy odpovězte, jak se chováte Vy! Děkujeme a doufáme, že skutečně bude co nejvíce odpovědí alespoň typu "jedu/jdu dál, ale alespoň odpad vyndám z vody"... atp...