Ctěnický potok

08.04.2011 12:17

Pramení v polích u Ctěnického zámku, kde je jeho korytu uměle upraveno. Zanedlouho vtéká do zámku Ctěnice, kde dotváří krásu zahrady zámku. Hned pod zahradou zámku vtéká do Ctěnického rybníka, odkud pak teče dále po hranici hlavního města Prahy nejprve okolo zahádkářské aleje a pak vtéká do obce Přezletice u Prahy. Dříve tekl po okraji této obce, ale dnes se již zástavba hodně rozšířila. Zanedlouho se do něho vlévá slabý pramínek a další slabý pramínek hned za obcí. Bohužel někdy se zde vyskytuje i nepříliš čistá voda, která teče z vesnice. Dále teče Ctěnický potok do MČ Praha-Vinoř, kolem dalších zahrádek a pak se u čistící stanice ve Vinoři vlévá do VINOŘSKÉHO POTOKA z jeho levé strany.

 

Jeho tok je tedy krátký a je hlavím přítokem potoka Vinořského.

 

Tipy na výlet, procházku: Jedině snad Ctěnický rybník a s ním spojený zámek Ctěnice, kde jsou i koňské vyjížďky.

 

Foto: Výtok z Ctěnického rybníka na jaře roku 2006 při odtávání sněhu

K hrázi Ctěnického rybníka: Dříve tvořil přepadovou hráz do trojúhelníku vytvarovaný plech, který zde byl místo této zídky a pak následovala roura. To byla strá výspusť z tohoto rybníka. Po silném dešti v bouřce se jednoho dne právě muselo přikročit k odříznutí kusu plechu, aby nedošlo k protržení celé kontrukce a aby tedy nebyl rybník vypuštěn celý i s rybami, které se zde nacházejí. Ale onen plech byl právě v již špatném stavu. Pak byl výtok rekonstruován a to na tuto zídku a pak jen most pod cestou místo roury. Tam se ale bohužel také drží hodně nečistot, které přepadnou přes hráz-občas dojde ale k vyčištění.

Další výpusť (hlavní) se nachází vpravo od tohoto místa focení-kousek dále. Je to klasická rybníková výpusť se zasunutými dřevěnými prkýnky.