Chladná rána, ale teplá odpoledne

05.05.2011 16:54

Rána sice už nebudou mrazivá, jako tomu bylo v uplynulých dvou dnech v ČR, kdy se teploty propadávaly někde skutečně nízko, na horách to bylo až k -13°C. (viz mapka) Ale i nadále bude malá nebo žádná oblačnost podporovat chladnutí zemského povrhu a tím tedy pokles teplot v nočních hodinách. Odpoledne ale naopak sluneční paprsky vyšroubují teploty i přes 20°C a to už v sobotu!

 

Jak tedy přesně bude dle současné předpovědi počasí?

 

V pátek jasno až polojasno, ojediněle mlhy. Teploty +2 až -2°C ráno a odpoledne 14 až 18°C.

V sobotu bude slunečno nebo polojasno, teploty ráno +4 až 0°C, odpoledne 19 až 23°C.

Neděle bude taktéž jasná až polojasná, od SV později přibude oblačnosti a místy musíme počítat s přeháňkami. Teploty ráno 5 až 1°C, odpoledne 18 až 22°C, na SV, kde bude jako první oblačnost, jen okolo 16°C.

 

V novém pracovním týdnu zůstane oblačno až polojasno a místy přeháňky, novinkou budou ojedinělé bouřky. Teploty v noci stoupnou na 10 až 5°C a odpoledne by měly zůstávat stejné, tedy okolo 20°C jako v neděli.

Barevné rozlišení teplot (minima 4.5.2011 v ČR dle ČHMÚ stanic)

Zdroj informací: ČHMÚ (www.chmi.cz)

Zdroj obrázku: ČHMÚ (aktuální mapy)

Na horách se zima ještě vyřádila - návrat zimy možná někoho potěšil, někoho ale asi ne (ilustrace mrazu)

 

V nížinách určitě každý na ranní mrazíky nadával, protože květy stromů, keřů a rostlin většinou utrpěly - zmrzly. Na horách to pro tamní obyvatele překvapení asi takové nebylo, tam navíc napadal sníh a to na severu i několik desítek cm sněhu. Tam v květnu není ještě žádné pokročilé jaro, jako je tomu v nížinách, takže tam si může zima ještě dovolit více!

V horách (polohy 1000m a výše) mrzlo hodně již v úterý 3. května 2011, na obrázku je Sněžka z úterního večera

Zdroj: Kamery Humlnet.cz

MeteoHydro 2011